Το laptop ζεσταίνεται

Το laptop ζεσταίνεται !!

Υπερθέρμανση του υπολογιστή.

υπερθερμανση

Περιγραφή

Αιτία

Συμπτώματα

Αποτελέσματα

Αντιμετώπιση

Συμπέρασμα

Περιγραφή

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο στο εσωτερικό του υπολογιστή αναπτύσσονται θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής. Αυτό δεν συμβαίνει στον εσωτερικό χώρο του υπολογιστή αλλά σε συγκεκριμένα εξαρτήματα. Τα κυριότερα από αυτά τα εξαρτήματα είναι

 • Ο επεξεργαστής – CPU
 • Η κάρτα γραφικών – GPU
 • Η μητρική πλακέτα – Motherboard
 • Σκληρός δίσκος

Λέω την θερμοκρασία που έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής και όχι κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία γιατί κάθε εξάρτημα έχει διαφορετική μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας και οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες. Σε γενικές γραμμές σπάνια θα βρούμε υλικά να ξεπερνούν τους 65ο C- 70ο C χωρίς πρόβλημα. Οι περισσότεροι υπολογιστές λειτουργούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 55ο C – 68ο C. Τις θερμοκρασίες αυτές, όπως και πολλά άλλα στοιχεία, μπορούμε να παρατηρήσουμε με εφαρμογές όπως η speccy (http://web.piriform.com/speccy ).

Αιτία

Η υπερθέρμανση του υπολογιστή προκαλείται από τις παρακάτω αιτίες

 • Συσσώρευση σκόνης και άλλων υλικών στο σύστημα ψύξης.Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται σκόνη και άλλα υλικά – όπως τρίχες και ίνες – στο σύστημα ψύξης δυσχεραίνοντας ή ακόμα και απαγορεύοντας την διέλευση του αέρα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι υπολογιστές – laptop και desktop – είναι αερόψυκτοι, δηλαδή ψύχονται με την διέλευση ψυχρού αέρα μέσα από μεταλλικές επιφάνειες που εφάπτονται με τα σημεία που χρήζουν ψύξης.
 • Φραγή των θυρίδων εισαγωγής ή εξαγωγής του αέρα κατά την χρήση.Μια κακή συνήθεια πολλών είναι να δουλεύουν τα laptop πάνω σε κρεβάτια ή μαξιλάρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φράζουν τα σημεία εισαγωγής του αέρα που στην συντριπτική πλειοψηφία των laptop βρίσκονται στο κάτω μέρος τους. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν τοποθετήσουμε το laptop σε γραφείο πολύ πίσω, αγγίζοντας ουσιαστικά τον τοίχο, αν το σημείο εξόδου του ζεστού αέρα βρίσκεται στο πίσω μέρος του laptop.
 • Υψηλή θερμοκρασία χώρου.Αυτή η αιτία είναι πολύ σπάνια και συνήθως δεν είναι από μόνη της αρκετή, θα επιδεινώσει όμως την κατάσταση αν επικρατεί μια από τις δυο προηγούμενες.

Συμπτώματα

 • Οπωσδήποτε θα διαπιστώσουμε υψηλή θερμοκρασία στο πληκτρολόγιο και στο κάτω κέλυφος του υπολογιστή. Οι υψηλές θερμοκρασίες μεταφέρονται και γίνονται εύκολα αισθητές.
 • Θορυβώδης και έντονη λειτουργία του ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας δουλεύει “υπερωρίες” προσπαθώντας να ψύξει το σύστημα.
 • Αργή λειτουργία του υπολογιστή. Πολλά συστήματα προκειμένου να υποστούν βλάβη από την υπερθέρμανση υποβαθμίζουν τις επιδώσεις τους.
 • Δουλεύει ο υπολογιστής, δεν έχει όμως εικόνα τόσο στην οθόνη του όσο και σε εξωτερική οθόνη. Έχει καταστραφεί η κάρτα γραφικών.
 • Δεν ανάβει ο υπολογιστής ή σβήνει αναπάντεχα – ΠΡΟΣΟΧΗ σβήνει, όχι κάνει επανεκκίνηση.

Αποτελέσματα

Η υπερθέρμανση του υπολογιστή σταδιακά τον καθιστά ασύμφορο για επισκευή, με λίγα λόγια προκαλεί ολική καταστροφή. Συνήθως παθαίνει ζημιά η κάρτα γραφικών ή κάποια τμήματα της μητρικής πλακέτας. Η επισκευή αυτών των εξαρτημάτων είναι ακριβή και με υψηλά ποσοστά αποτυχίας ενώ η αντικατάσταση τους πολύ ακριβή. Το ευτυχές είναι ότι τις περισσότερες φορές μπορούμε να σώσουμε τα αρχεία μας, καθώς δεν έχει καταστραφεί ο σκληρός δίσκος.

Αντιμετώπιση

Μια πολύ σημαντική πληροφορία που ποτέ δεν μας δίνουν κατά την αγορά ενός υπολογιστή ούτε την αναφέρει ο κατασκευαστής είναι ότι θα πρέπει κάθε 1 με 2 χρόνια πρέπει γίνεται εσωτερικός καθαρισμός και αντικατάσταση των θερμοαπαγωγικών υλικών. Αυτή η εργασία πρέπει να διεξάγετε από εξειδικευμένο τεχνικό. Αυτή η εργασία θα πρέπει να γίνει και αν διαπιστώσουμε την υπερθέρμανση. Το κόστος της είναι 20€ – 60€ και εξαρτάτε από τον τεχνικό και τον υπολογιστή καθώς από μοντέλο σε μοντέλο διαφέρει σημαντικά η δυσκολία και η απαιτούμενη τεχνογνωσία και χρόνος. Η Brikas Technology Solutions – www.brikas.gr – μπορεί να αναλάβει την παραλαβή τον καθαρισμό και την παράδοση του laptop σας από το σπίτι ή την εργασία σας.

Συμπέρασμα

Ο καθαρισμός του υπολογιστή είναι μια εργασία που θα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς κάθε 1 με 2 χρόνια αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία του να τον κρατήσουμε σε καλή λειτουργική κατάσταση.

Close Menu