Εσπασε η οθόνη !!! και τώρα ;

οθονη

Εσπασε η οθόνη !!! και τώρα ;

Σπασμένη οθόνη laptop. Αιτίες – αντιμετώπιση.

Μια από τις ποιο συνηθισμένες βλάβες σε ένα laptop είναι το σπάσιμο της οθόνης. Εχει συμβεί σε πολλούς και θα συμβεί σε ακόμα περισσότερους. Παρακάτω θα εξετάσουμε τους τρόπους πρόκλησης, τις μεθόδους αποφυγής αλλά και την επισκευή αυτή της βλάβης.

Αιτίες

Συμπτώματα

Μέθοδοι αποφυγής

Αντιμετώπιση

Αιτίες.

Η οθόνη του laptop, όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Σε αυτό βοηθάει η μηχανική αντοχή που της δίνει το κέλυφος του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές που μπορούν να την καταστρέψουν χωρίς να το καταλάβουμε.

  • Λάθος τοποθέτηση στην τσάντα.

Το laptop θα πρέπει πάντα να μεταφέρεται μέσα σε ιδική τσάντα. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε ώστε η οθόνη να μην είναι γυρισμένη στο μπροστινό μέρος της τσάντας όπου συνήθως τοποθετείται ο φορτιστής. Στην περίπτωση που η τσάντα πέσει και χτυπήσει στο πάτωμα, το “καρούμπαλο” που δημιουργεί ο φορτιστής θα δώσει στην οθόνη, που θα βρίσκεται ακριβώς από πίσω του, το τελειωτικό χτύπημα.

  • Χτύπημα στην οθόνη ή απότομο κλείσιμο.

Αυτά συνήθως συμβαίνουν σε laptop που χρησιμοποιούνται για παιχνίδια, καθώς ο εκνευρισμός που μπορούν αυτά να προκαλέσουν οδηγούν τον χρήστη σε … “επικίνδυνους αυθορμητισμούς”. Είναι δεδομένο ότι μια γροθιά ή ένα απότομο και δυνατό κλείσιμο της οθόνης θα προκαλέσουν το σπάσιμο της.

  • Πίεση κατά τον καθαρισμό.

Η οθόνη του laptop συχνά γίνεται αποδέκτης σωματικών υγρών του χρήστη καθώς λόγο της τοποθέτησης της είναι δυνατόν να δεχτεί φτερνίσματα, βήξιμο ή και σάλια από φωνές στην διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης (skype). Αν αυτά δεν καθαριστούν άμεσα, θα γίνει δύσκολη η απομάκρυνση τους καθώς η ζέστη που δημιουργεί η οθόνη κατά την λειτουργία της θα τα σταθεροποιήσει. Στην προσπάθεια καθαρισμού της οθόνης από τέτοιους επίμονους λεκέδες μπορεί να συμβεί το μοιραίο.

Συμπτώματα

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε μια σπασμένη οθόνη laptop. Θα την καταλάβουμε από τους μεγάλους λεκέδες – σκουρόχρωμες κηλίδες – και τις έντονες γραμμές που θα εμφανίζονται εκεί που μέχρι πρότινος βλέπαμε την εικόνα του υπολογιστή. Φυσικά στις περισσότερες των περιπτώσεων η χρήση είναι αδύνατη καθώς δεν έχουμε καθόλου εικόνα. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που το σπάσιμο είναι περιορισμένο – σπάνια – και χάνουμε μόνο μικρό μέρος της εικόνας, δεν θα αργήσει αυτό να επεκταθεί και στην υπόλοιπη οθόνη, αχρηστεύοντας την ολοκληρωτικά.

Μέθοδοι αποφυγής

  • Τοποθετούμε το laptop στην τσάντα μεταφοράς με την οθόνη να κοιτάει προς τα πίσω και όχι προς την πλευρά που βάζουμε τον φορτιστή.

  • Δεν χτυπάμε την οθόνη και δεν κλείνουμε απότομα το καπάκι. Αποφεύγουμε επίσης να πιάνουμε την οθόνη όταν θέλουμε να μεταφέρουμε το αναμένω laptop ή να το γυρίσουμε ώστε να το δει ο διπλανός μας. Στην περίπτωση αυτή πιάνουμε το laptop μόνο από το κύριο μέρος του – αυτό όπου βρίσκεται το πληκτρολόγιο – .

  • Φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά την οθόνη χρησιμοποιώντας πάντα ιδικό χημικό και μαλακό πανάκι. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει γρατσουνιές και φυσικά απαγορεύονται τα καθαριστικά τζαμιών ή γενικού καθαρισμού. Αν δεν διαθέτουμε το ιδικό καθαριστικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικό γυαλιών οράσεως.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια σπασμένη οθόνη δεν είναι κάτι που αχρηστεύει τον υπολογιστή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το κόστος αγοράς του υπολογιστή ή η τρέχουσα αξία του λόγο παλαιότητας καθιστούν την επισκευή ασύμφορη, ο υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί με μια εξωτερική οθόνη και να λειτουργήσει κανονικά. Σε καμία περίπτωση το σπάσιμο της οθόνης δεν συνεπάγεται χάσιμο δεδομένων εκτός και αν είναι αποτέλεσμα ενός δυνατού χτυπήματος του υπολογιστή ( π.χ. πτώση από μεγάλο ύψος ) , που θα καταστρέψει και τον σκληρό δίσκο.

Η οθόνες των laptop αλλάζονται και το κόστος συνήθως – εργασία και ανταλλακτικά – είναι περίπου 100€. Το κόστος ανεβαίνει αν η οθόνη είναι υψηλής ανάλυσης ή αφής. Η διαδικασία αντικατάσταση διαρκεί περίπου μια ώρα με την δοκιμή, ενώ πρέπει απαραίτητα να διεξάγεται από εξειδικευμένο τεχνικό καθώς έχει πολλές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν ζημιά στον υπολογιστή. Στην Brikas Technology Solutions ( www.brikas.gr ) μπορούμε με ένα τηλεφώνημα να παραλάβουμε τον χαλασμένο υπολογιστή από το σπίτι ή την εργασία σας, να τον επισκευάσουμε και να σας τον επιστρέψουμε με την γνωστή πια εγγύηση εργασίας μας.

Close Menu